Gespreksbegeleiding creëert een veilige, informele ruimte waar mensen openlijk kunnen praten. Als begeleider zorg ik voor een rustige sfeer waarin deelnemers – of het nu gaat om individuen, teams of groepen – echt naar elkaar luisteren.
Het resultaat? Mensen voelen zich beter begrepen en maken vaak concrete afspraken voor de verdere samenwerking. Uit onderzoek weten we dat verbeterde relaties zorgen voor een hogere jobtevredenheid en een hogere effectiviteit.
Conflicten zijn onvermijdelijk in organisaties en soms ook tussen organisaties. Maar ze hoeven niet destructief te zijn. Als conflictcoach help ik bij het oplossen van geschillen op een manier die rechtvaardig aanvoelt voor alle betrokkenen.
Mijn ambitie is dat partijen zelf tot oplossingen komen. Zo transformeren we conflicten naar kansen voor ontwikkeling.
Een conflict is een botsing van waarheden, die (nog) niet in hetzelfde verhaal passen.
– Francine ten Hoedt
Als conflictcoach neem ik de rol op van onafhankelijke, neutrale en onpartijdige begeleider. Een cruciale succesfactor is de vrijwillige deelname van alle betrokkenen aan het gesprek. We starten het proces met het opstellen van een afsprakennota, waarin het geschil beknopt wordt omschreven en de communicatieregels worden vastgelegd. Vertrouwelijkheid staat centraal: alleen het uiteindelijke akkoord mag gedeeld worden, alle andere besprekingen blijven privé.
De ervaring leert dat een geslaagde conflictcoaching vaak resulteert in hernieuwde energie voor de betrokkenen en een performantere werking van de individuele medewerkers, de teams of de organisaties.